Расте бројот на заразени со Ковид-19 во светот

Светската здравствена организација вчера соопшти дека неделниот број на заразени со Ковид-19 во светот порасна за првпат, од крајот на јануари годинава.

Во втората недела од март, бројот на новозаразени е за 8 отсто поголем, отколку во претходната седмица.

Oд 7 до 13 март, евидентирани се над 11 милиони нови случаи на Ковид-19 и 43.000 смртни случаи.

Порастот во споредба со претходната недела, посебно се забележува во регионите на Западниот Пацифик – 29 отсто, како и на Африка – 12 проценти.

Во Европа пак, забележан е седмичен пораст од 2 отсто.

Бројот на случаи е намален во источниот Медитеран, Југоисточна Азија, како и во Северна и во Јужна Америка.

Вкупниот број потврдени случаи на заразени со новиот коронавирус, од почетокот на пандемијата, достигна до 455 милиони. Регистрирани се 6 милиони смртни случаи.