Радев во јануари ќе го свика Консултативниот совет за темата Р.С. Македонија

„Бугарскиот Консултативен совет за национална безбедност (КСНС) во врска со темата за Република Северна Македонија ќе биде свикан во првата половина на јануари“. Ова денеска го изјави бугарскиот претседател – Румен Радев.

„Важно е да имаме став на ова политичко тело, за кој и партиите ќе имаат јасна позиција за тоа што треба да се направи за да се забрза процесот на интеграција на Република Северна Македонија во ЕУ, но имајќи го предвид и почитувајќи го бугарскиот национален интерес“ – рече Радев.

За главни приоритети во неговата работа во вториот мандат го истакна зајакнувањето на државноста, поголема правда, повеќе законитост, заштита на националните интереси и создавање на сите потребни услови и поддршка на институциите во нивната работа.