Потпретседателката на Бугарија: Ни беше тешко во овие пет години!

„Ни беше многу тешко во овие пет години, но имавме нешто многу важно – огромната поддршка од граѓаните“ вели потпретседателката на Бугарија – Илијана Јотова за БНТ откако вчера со претседателот Радев ја презеде функцијата во вториот мандат.

„Кога пред една година ја објавивме нашата желба за втор мандат – далеку од конјуктурата на политичките партии, се водевме токму од тоа – чувствувавме и верувавме во поддршката на Бугарите, рече Јотова. За мене вчера беше дефинитивно поемотивен, коментира потпретседателот како споредба со првата инаугурација во 2017 година. Победата на едни избори, по пет години бугарски граѓани овде и во странство, имаа можност да го проценат нашето однесување, одлуки, нашите позиции и дадоа толку голема доверба, двојно поголема од нашите политички противници – ова е голема одговорност, но исто така голема самодоверба“ – изјави Јотова.

На прашањето на аналитичарите дека таа била „политичарката“ за време на нејзиниот мандат и дека ја подигнала улогата на потпретседател на друго ниво, таа коментира:

„Успехот на парот како претседател и потпретседател е во довербата што се изгради во овие пет години и во добра тимска работа, додавајќи дека сите тежат на лице место. Ја сакам својата работа, мислам дека во овие пет години видно ја проширив функцијата потпретседател“ – рече Илијана Јотова.