Петков: Нема да коалицираме со ГЕРБ додека Борисов е лидер

Нема да отстапиме од нашите приоритети, од кои еден од најважните е борбата против корупцијата. Ова го изјави копретседателот на „Продолжуваме со промената“ – Кирил Петков.

„Ние, исто така, дадовме приоритет на работите што се важни во Бугарија. Социјалниот пакет беше еден од тие приоритети. Вториот приоритет беше антикорупцијата. Всушност, и БСП, и ние и „Демократска Бугарија“ се согласивме дека законот за КПКОНПИ треба да да се смени“ – изјави Петков.

Тој коментира и какви коалиции се можни.

„Нема да коалицираме со ГЕРБ се додека господинот Борисов е лидер и, генерално, раководството се чини дека се луѓе кои не само што, според мене, не би биле подготвени да направат промена во судскиот систем, тие се зависни од постојниот судски систем. Овие луѓе навистина се плашат. Мислам, секој што ја води ГЕРБ и се плаши од функционален судски систем – не може да биде наш партнер во правењето на промените што се потребни“ – рече Петков.

Според поранешниот премиер, нема сомнеж дека референдумите во окупирана Украина не се фер и слободни.

„Од она што го гледам на телевизија – има луѓе кои гласаат во отворени рубрики и до нив има лице со калашников. Отсега категорично можам да кажам дека овој глас нема да биде легитимен“ – рече Петков.