Отворен е хуманитарен коридор за цивилите во „Азовстал“

Министерството за одбрана на Русија соопшти дека нивните војници ќе ги прекинат воените дејствија за да им дозволат на цивилите да ја напуштат фабриката за челик „Азовстал“ во опколениот украински град Мариупол.

Русите еднострано ќе прекинат со непријателства, ќе ги повлечат единиците на безбедно растојание и ќе обезбедат повлекување на цивилите“ од 14 часот по московско време (12 часот по средноевропско време) на 25 април 2022 година, се вели во соопштението.

„Вооружените сили на Русија и формирањето на Народна Република Доњецк од 14:00 часот (по московско време) на 25 април 2022 година, еднострано ги прекинуваат сите непријателства, единиците се движат на безбедно растојание и обезбедуваат повлекување на оваа категорија граѓани во сите насоките што тие ги избираат“ – рече шефот на Националниот центар за управување со одбраната – Михаил Мизинцев.

Минатата недела Русија објави дека цивилите и украинските борци би можеле да ја напуштат фабриката „Азовстал“ под услов украинските сили „да кренат бели знамиња“.