Османи: Нема да одбиеме ниту еден украински бегалец!

Бујар Османи – министерот за надворешни работи на денешниот брифинг со новинарите рече дека не очекува голем наплив украински бегалци во земјава, но, како што нагласи, ако тоа се случи – не се исклучува можноста и за креирање импровизирани капацитети за згрижување.

„Денеска ќе имаме прецизна информација од страна на МНР откако ги добивме податоците од секоја државна институција за капацитетите со кои располагаат. Ние нема да одбиеме ниту еден украински бегалец кој ќе стигне на граница. Напротив ќе биде примен со сите аспекти на хуманитарно згрижување на бегалците. Капацитетите што ги утврдија институциите јас ги имам ставено во табела и денеска ќе ги презрентиран на седница на Влада. Станува збор за бројот на капацитетите кои ги имаме сега во државните институции, што не значи дека доколку хипотетички би имало поголем број на бегалци нема да создадеме импровизирани капацитети и да ги сместуваме“ – рече Османи.

Тој посочи дека предвид може да се имаат и искуствата од земјите од ЕУ, каде голем број граѓани се пријавуваат да ги згрижат во своите домови.

„Не очекувам во овој период дека ќе има голем бран, бидејќи тие одат во други држави во соседството на Украина, но бројките се зголемуваат и се стасува до бројка од три до четири ммилиони украински граѓани кои ја напушптаат Украина. Затоа ние треба да бидеме подготвени“ – истакна министерот.