Орбан вети 187 милиони евра за Украина

Унгарија вети дека ќе испрати 187 милиони евра во Украина како дел од планираниот пакет помош од ЕУ.

Владата на унгарскиот премиер Виктор Орбан изјави дека е подготвена да го плати својот дел од помошта за Украина, но во исто време рече дека повеќе би сакала да плаќа билатерално, отколку во рамките на ЕУ.

Поддршката на Унгарија за Украина од почетокот на инвазијата беше, благо кажано, нешто помалку ентузијастичка од онаа на многу други западни сојузници.

Во најголем дел, Орбан се обиде да остане настрана од конфликтот, кој многу други европски земји го гледаа како предавство на заедничките вредности. Меѓудругото, Орбан забрани западни пратки на оружје да минуваат низ Унгарија и го блокираше проширувањето на европските санкции против Русија во енергетскиот сектор.