Од ОМО Илинден-Пирин реагираат до Радев: Не сме сепаратисти, доста е со клевети и лаги!

„Не можеме, а да не реагираме на неодговорните изјави на претседателот на Бугарија – Румен Радев за наводните „сепаристичките ставови и претенциозните тврдења за малцинство од личности кои се сретнале со претседателот Стево Пендаровски“. Ова е дел од реакцијата на ОМО Илинден-Пирин откако Радев рече дека Пендаровски се сретнал со „народ со сепаратистичките ставови и малцинските тврдења“.

Изјавата на Радев е лага и клевета и како таква е срамна за сите, а особено за претседателот бидејќи срамот паѓа на сите граѓани – велат од ОМО Илинден-Пирин.

„Нашата партија никогаш не се залагала за некаков сепаратизам. Досега ниту една македонска организација или Македонец во Бугарија не е обвинет, суден или осуден за сепаратистички дејства. Лагата за наводниот наш сепаратизам се користи за да се оправда систематската дискриминација на која се изложени бугарските граѓани со македонска самосвест, што доведе до 14 пресуди против Бугарија од страна на Судот за човекови права. Во последните 18 години дискриминацијата на Македонците во Бугарија е присутна во сите извештаи на меѓународни институции за човекови права. Затоа Бугарија е ставена под зголемен мониторинг во Комитетот на министри. Но, освен лаги и клевети, изјавата на Радев е израз и на ниска политичка култура. Тој ги поврзува малцинските права со сепаратизмот и во нив гледа нешто лошо и неприфатливо. Да го потсетиме претседателот дека Бугарија ја ратификуваше Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства и дека Република Бугарија во минатото официјално го призна македонското малцинство, кое оттогаш систематски е подложно на брутален прогон во комунизмот и денес. А колку за информација на Радев, бидејќи тој одбива не само да не прими, туку дури и да одговори на нашите барања за средба, се бориме за демократизација и европеизација на Бугарија, за човекови права, за запирање на негирањето на македонското малцинство, запирање на систематската дискриминација, против стигматизацијата, говорот на омраза и маргинализацијата што се применува врз македонското малцинство. Сакаме на бугарските граѓани со македонска самосвест да им овозможиме рамноправно и целосно да учествуваат во јавниот и политичкиот живот во земјата – нешто што во моментов систематски им се ускратува. Срамота е Бугарија да ја водат политичари со сличен начин на размислување“ – се вели во реакцијата на ОМО Илинден-Пирин.