Николовски: Имаме големи залихи пченица!

„Преземени се сите неопходни мерки, има залихи на жито, а стоковите резерви се на законски пропишаното ниво“. Ова денеска го изјави министерот за земјоделство, шумарство и водсотопанство Љупчо Николовски.

„Имаме големи залихи кај млиновите – 50 илјади тони пченица, 10.000 тони пченка, јачмен за кој што постигнавме во овие три години целосно задоволување на домашното производство. Тоа се залихите коишто ги имаат и млинарите, стопанствениците. И тоа потврдува дека имаме доволно количини“ – рече Николовски, одговорајќи на новинарско прашање по денешната посета на фабриката „Бако“ во Визбегово.

Дополнително, посочи дека се преземаа неопходни мерки, се разговараше со Србија со која има договорено количина од 50.000 тони.

„Веќе се работи динамичкиот план, интензивно и овој викенд службите на Министерството и секторите разговараат со стопанските комори со министерствата во регионот и тој динамичен план ќе биде доставен, редовно ќе се обезбедува потребата од пченица. Постојано разговараме, правиме анализи, ги следиме бројките и на залихите и на мелничката индустрија и на потребите од извоз коишто во овие два месеца до жетва се потребни. Верувам дека потребните количини кои мелничката индустрија ги бара од 50.000 тони преку динамичкиот план што беше побаран од нас да биде доставен до Србија и дека ќе имаме непречена набавка во тој дел“ – рече Николовски.