Недела неработен ден – и работниците и работодавачите се противат на законските измени

Анализа на Игор Стојанов за недела - неработен ден

„Во овој момент, Закон за работни односи, изменет, вокој неделата ќе биде неработен ден за 92% од компаниите е неприкладен за период кога има намалена продуктивност, намалени нарачки“.

„Ова е направено под очигледен притисок од страна на крупниот капитал, повторно работна недела ќе има за голем број индустрии. Ме плаши дека сите индустрии ќе ни станат работни“.

Експертите и аналитичарите велат дека сите засегнати не се консултирани.

Повторно работа на дејности кои не се најнеопходни – молови.

Законот не предвидува како ќе се контролира дали еден работник е на работа во недела или не.