Над 5 милиони Украинци ги напуштија своите домови

Најмалку 5,1 милиони Украинци ги напуштиле своите домови поради руската инвазија, соопшти високиот комесаријат за бегалци на ОН.

Податоците покажуваат дека бројот на раселени лица се зголемил за 48.387 во однос на вчера.

Најмалку 90 отсто од оние што избегале од Украина се жени и деца.

Поголемиот дел од оние што заминаа сега се во Полска, каде што 2,8 милиони луѓе ја преминаа границата.

Други избегаа во Романија, Унгарија, Молдавија и Словачка.