Мишел: Руската инвазија врз Украина ја оживеа стратегијата за проширување на ЕУ

Руската инвазија врз Украина ја охрабри ЕУ да работи на прифаќањето нови членки, изјави денеска претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел, кој изрази надеж дека и Унијата и кандидатите ќе бидат подготвени за проширување до 2030 година.

-Поради војната што Русија ја започна против Украина, има нов поттик, оживување на стратегијата за проширување (ЕУ). Тоа е предизвик. Но, која е алтернативата? Алтернативата би била неодговорна грешка на ЕУ, рече Мишел, пренесе Бета.

Британските медиуми пренесуваат дека Мишел ги повика балканските земји, Украина, Грузија и Молдавија да ги спроведат неопходните реформи за влез во Унијата до 2030 година.

Претседателот на Европскиот совет говореше во пресрет на 20-годишнината од големото проширување, кога во Унијата беа примени 10 земји и во оваа прилика посочи дека БДП-то на земјите што пристапија во 2004 година се зголеми од половина од Европскиот просек, па во моментов е околу 80 отсто.

-Дваесет години подоцна, ние се соочуваме со сличен предизвик бидејќи постои овој геополитички хаос, вклучувајќи ја и руската војна против Украина. И соочувањето со овој хаос е геополитичка стратегија за повторно обединување, нагласи Мишел.

Украина е убедливо најголемата потенцијална членка, со околу 40 милиони луѓе и голем земјоделски сектор.

Британските медиуми пренесуваат дека некои западни лидери станаа скептични за источната експанзија на ЕУ по повеќегодишните внатрешни судири меѓу либерално-демократските вредности на Унијата и националистичките влади на земји како Полска и Унгарија.

Богатите членки се претпазливи кога е во прашање приклучувањето на големите и посиромашни нации, како Украина, поради страв од губење на ресурсите на ЕУ, но Мишел тврди дека проширувањето ќе го зајакне меѓународното влијание на Европа.

-ЕУ е една од трите големи светски сили, заедно со Кина и САД. Идејата за проширување постои не само поради зголемувањето, туку и поради влијанието, кажа тој.

Мишел додаде дека на Украина ќе и треба транзициски период за да заздрави од војната, додека ЕУ мора да биде внимателна кога станува збор за целосно отворање кон Киев.