Мицкоски ја презеде премиерската функција

Во Владата досегашниот технички премиер Талат Џафери, ја предаде премиерската функција на новоизбраниот премиер – Христијан Мицкоски.

По пристигнувањето, премиерите имаа кратка средба во премиерскиот кабинет.

Џафери, му го честиташе стапувањето на премиерската должност на новоизбраниот претседател на Владата, Мицкоски, пришто му посака успешна и ефикасна работа, во интерес на сите граѓани на државата.

Констатирано беше дека преодната Влада и државните институции успешно одговорија на должноста за организирање слободни, фер и демократски изборни процеси и овозможија мирно и демократско примопредавање на власта.

Ова се оцени како придонес во европското поведение на државата, којашто цели кон полноправно членство во Европската Унија.