Мисајловски: Договорот со Бугарија претставува грешка, нема реципроцитет

„Договорот со Република Бугарија претставува грешка, бидејќи нема реципроцитет. Единствена и најважна работа што ние ја баравме како Република Македонија е тоа да има реципроцитет. Ако Бугарија сега бара Бугарите да бидат дел од Уставот тогаш зошто Македонците да не бидат дел од нивниот Устав“. Ова го изјави потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Владо Мисајловски во емисија на ТВ Алфа.

Тој смета дека прашањето за македонското малцинство во сопствената држава стана енигма, но реалноста е друга. Во Бугарија има македонско малцинство и не треба да се срамиме од тоа.

„Во судот за човекови права во Стразбур има многу добиени пресуди, но има и пресуди коишто се во процедура. Ние како држава постоиме да ги браниме интересите на граѓаните на Република Македонија, ако тие граѓани се чувствуваат дека се Македонци ние треба да направиме се за нив“ – рече Мисајловски.

Потенцираше дека мора да ја знаеме целата политичка содржина на тие 5 точки што се зборуваат, бидејќи тоа е многу важно и тоа е сржта. Тој додаде дека не треба да се заборави дека сите политички партии во Собранието донесоа Резолуција со црвени линии коишто никој не смее да ги помине.

„Во врска со седницата на која што ние како ВМРО-ДПМНЕ го повикавме Бујар Османи, морам да истакнам дека потребно е таа да биде јавна, бидејќи овие прашања не смеат да бидат затворени. Граѓаните потребно е да знаат се во врска со преговорите, бидејќи се работи за нив“ – заклучи Мисајловски.