Маричиќ на ФБ: Мијалков беше лице под реален ризик за бегство, судиите да објаснат на кој основ ја донесоа одлуката

„Одлуката на Апелацискиот суд во Скопје да го пушти од притвор Сашо Мијалков ја намалува и онака разнишаната доверба на граѓаните во судовите. Потсетувам дека Мијалков беше лице под реален ризик за бегство и повод за настани кои ја вознемирија целата македонска јавност. Судиите на Апелациониот суд во Скопје – Ѓоко Ристов и Енвер Беџети кои ја донесоа оваа одлука треба да и објаснат на јавноста на кој основ ја донеле ваквата одлука и на кој начин ќе ја преземат одговорноста доколку се случи повторно ризик од бегство. Судот иако е независен, должен е јавно да ги објаснува своите одлуки за да можат граѓаните да веруваат во судството. Апелирам до Судскиот совет да испита по која основа судиите ја донеле оваа одлука“.

Ова е пораката што министерот за правда, Бојан Маричиќ ја објави на Фејсбук по веста дека Сашо Мијалков со кауција од над 11 милиони евра ќе излезе од притвор.