Лукаревска: Избори нема да има, време е за мерки и проекти за надминување на кризата

Сања Лукаревска – заменик претседателката на СДСМ денеска во тв гостување во тв 24 посочи дека во овој момент не се потребни предвремени парламентарни избори, туку работа и проекти со цел да се надминат предизвиците од енергатската, економската и здравствената криза.

„Сега нема потреба од предвремени избори, има потреба од работа од менаџирање на кризата, реализација на мерки и проекти од Програмата на влада. Барањето за предвремени избори во овој момент е една несериозна иницијатива од страна на ВМРО-ДПМНЕ, затоа што се наоѓаме во кризен период и еден вид на непочитување на државата ако било кој политички субјект сега бара предвремени избори“ истакна Лукаревска.

Во однос на барањето на ВМРО-ДПМНЕ да се укине техничката Влада таа смета дека:

„Техничката влада дојде како последица од владеењето на ВМРО-ДПМНЕ и ова барање од страна на ВМРО-ДПМНЕ да се укине техничката влада покажува дека и таа партија знае дека државата, инистуциите знаат и можат да спроведат фер, слободни и демократски избори и тоа го покажуваат сите релевантни извештаи кои покажаа дека и парламентарните и локалните и претседателските избори беа фер и слободни а ВМРО-ДПМНЕ не ги оспори тие извештаи“.

Лукаревска додаде дека парламентарните избори ќе се одржат во редовниот термин, во 2024 година.