Лавров: Односот на западните земји е арогантен и груб!

„Односот на западните земји, кои бараат од другите земји да се приклучат кон санкциите против Русија, е арогантен и груб“.

Ова го изјави меѓудругото рускиот министер за надворешни работи – Сергеј Лавров, пренесува „РИА новости“.

„Тука, се разбира, санкциите се дизајнирани да ја играат улогата на прекин на овие врски, а Западот не го крие тоа“ – рече Лавров.

Според него, кога Американците ги собираат земјите од Централна Азија на различни нивоа, директно им порачуваат дека не се осмелуваат да ја продолжат соработката со Русија и дека таа е веќе уништена земја и дека треба да се обложуваат на нив.

„Истото го велат и за Кина, бидејќи, како што тврдат, Кина нема да се осмели да ги прекрши западните санкции. Исклучително самоуверена, дрска, необразована позиција. Така ќе ги наречам постапките на нашите западни колеги“ – вели шефот на руската дипломатија.