Курти: За разлика од Србија која ја води „претседател на застрашувања и закани“, Косово има „власт која е демократска, прогресивна и надежна“

Косовскиот премиер Албин Курти порача дека блискоста на режимот на српскиот претседател Александар Вучиќ со оној на рускиот лидер Владимир Путин, „треба да ги алармира западните демократски центри“.

Ова доаѓа по информацијата дека шефовите на дипломатиите на Србија и Русија, Никола Сељаковиќ и Сергеј Лавров, на маргините на сесијата на Генералното собрание на Обединетите нации потпишале договор за координирање двете држави на планот на надворешната политика.

За изјавата на Вучиќ денеска во Вашингтон дека Косово бара да се снабди со артилерија со дострел од над 10 километри, Курти рече дека, за разлика од Србија, која ја води „еден претседател на застрашувања и закани“, Косово има „власт која е демократска, прогресивна и надежна“.

„Со прашањата на одбраната и безбедноста на Косово, ние имаме министер за одбрана и министер за внатрешни работи, но ние сме власт која е демократска, прогресивна и надежна додека се соочуваме со северните соседи, кои ги води еден претседател на застрашувања и закани, кој освен што владее на недемократски начин и не ги признава злосторствата на режимот на (Слободан) Милошевиќ во Косово, исто така одржува тесни врски со Руската Федерација, што го видовме од договорот на министрите за надворешни работи и што треба да ги алармира западните демократски центри“ – изјави Курти.