Кралевите што имаат име Чарлс не се паметат по добро – едниот егзекутиран, другиот хедонист со многу љубовници

Кралот Чарлс III е најстариот монарх кој се качил на тронот, а историјата памети дека неговите претходници кои го носеле истото име не станале познати.

Како што пишува „Тајмс“, кралот Чарлс III, кој се искачи на тронот по смртта на неговата мајка, меѓу неколкуте крстени имиња, Чарлс Филип Артур Џорџ, избра да владее како Чарлс иако претходните двајца британски монарси со ова име не се добро запаметени.

Периодот на британската историја за време на владеењето на Чарлс I, роден во 1600 година, бил еден од најтурбулентните во историјата на оваа монархија, кој завршил со егзекуција на кралот 49 години подоцна.

Во меѓувреме, во земјата избувна граѓанска војна која целосно го поткопа поимот за семоќна апсолутна монархија – и каква било монархија 11 години по егзекуцијата на Чарлс надвор од салата за банкет во Лондон во Вајтхол.

Чарлс II, неговиот син, избра да лежи ниско на европскиот континент за време на периодот познат во историјата како интерегнум, движејќи се од земја во земја за да се скрие од Оливер Кромвел, пуританскиот водач кој се крена против неговиот татко. Тој се врати дури откако републиката се распадна поради внатрешно триење.

Периодот на реставрација на Англија започна кога Чарлс II се врати на тронот во 1661 година. Меѓутоа, улогата на монархот повеќе не била толку апсолутна и за разлика од неговиот татко, на самиот крал му било полесно да не инсистира на тоа толку многу. Затоа владеењето на „Веселиот крал“ е запаметено најмногу по неговиот хедонизам, многубројните љубовници и фактот што станал римокатолик на смртната постела.Неговото име ја носи и расата кучиња, шпаниелот на кралот Чарлс, кој тој го обожавал а кои во голем број го населувале судот.

Третиот британски крал Чарлс ќе остане запаметен и по тоа што е најстариот британски суверен што се качил на тронот во илјадагодишната историја. Неговите седум децении како наследник беа најдолгиот период на чекање за искачување на тронот.

Како принц од Велс, Чарлс имаше доволно време да одлучи кое име ќе го земе кога конечно ќе стане крал. Тој имаше избор од неколку родени имиња, бидејќи кралицата Елизабета Втора и принцот Филип го крстија својот првороден син Чарлс Филип Артур Џорџ.

Пред околу седум години во јавноста се појави информација дека идниот крал ќе го носи името Џорџ VII – во спомен на неговиот дедо, кој е роден како Алберт, а семејството продолжило да го нарекува Берти, дури и откако станал крал.