Комити: ФК Вардар доби поддршка од 12 општини, никаде ја нема Данела Арсовска

По разговорите со неколку градоначалници на скопските општини, договорено е Вардар да добие поддршка од 12 општини. Комити нагласуваат дека досега успеале да се сретнат со градоначалничката на Скопје, Данела Арсовска.

Во соопштението на Комити, се вели:

Како што ветивме, нашата борба е целосно транспарентна. Затоа, водени од мотото “Вардар – клуб на народот”, би сакале на секој навивач и симпатизер да му ги презентираме досегашните резултати од борбата, како и чекорите кои во наредниот период ќе ги превземеме.

Првично, би сакале да напоменеме дека по состанокот со директорот на клубот, Слободан Крстевски, добивме гаранција дека долгот направен по неговото доаѓање на кормилото на клубот, ќе биде вратен од негова страна во целост, без притоа истиот да биде наталожен на досегашниот долг на ФК Вардар.

Понатаму, би сакале да се заблагодариме на дванаесетте општини (Кисела Вода, Аеродром, Карпош, Центар, Илинден, Ѓорче Петров, Чучер Сандево, Зелениково, Гази Баба, Бутел, Петровец, Сопиште) со кои остваривме конструктивни состаноци, и дојдовме до позитивно решение. Сите дадоа збор, и се обрвзаа пред јавноста, дека клубот ФК Вардар ќе го помагаат заеднички, од секој можен аспект.

Во неделата што следува, очекуваме и формално да се одржи заеднички состанок на сите градоначалници, на кој заедно со нас, ќе биде дефиниран темелниот систем, преку кој долгорочно ФК Вардар ќе биде подржан од страна на општините.

За жал, единствено со градоначалничката на градот Скопје, Данела Арсовска, се уште немаме остварено средба, иако официјално барање доставивме уште на 3 мај 2023. Причините за ваквата постапка не ни се познати. Веруваме дека градоначалничката Арсовска ќе искаже волја и што поскоро ќе го прифати нашето уредно поднесено барање за средба. На клубот во овој момент му е потребна поддршка и помош од сите засегнати страни, особено од Градот Скопје, бидејќи ФК Вардар, гледано од историски, и од било кој друг аспект, е чедо на градот Скопје. Тоа не смее да се заборави!

Мора да напоменеме дека општините Аеродром, Кисела Вода и Ѓорче Петров, веќе на дело ја демонстрираа желбата за соработка. Имено, општините Аеродром и Ѓорче Петров обезбедија фудбалски терени, кои во целост ќе ги стопанисуваат, а кои ќе бидат од огромна важност за младинската школа на ФК Вардар, како и за тековните спортски активности на првиот тим. Од друга страна, пред бараж натпреварот во Кавадарци, од општината Кисела Вода беа обезбедени 1 000 000 денари помош за фудбалерите на клубот, како мотивација пред одлучувачкиот натпревар. Во името на клубот, ви се заблагодаруваме!

МЛАДИНСКА ШКОЛА