Клуге: Повеќе од половина од луѓето во Европа може да бидат заразени со Омикрон

„Над половината од луѓето во Европа би можеле да бидат заразени со новиот сој на коронавирусот – Омикрон“, соопшти европскиот огранок на Светската здравствена организација.

„Со ова темпо, Институтот за здравствени индикатори и проценки предвидува дека повеќе од 50 отсто од населението во регионот ќе биде заразено со Омикрон за 6-8 недели“ – изјави регионалниот директор на СЗО за Европа, Ханс Клуге.

Тој нагласи дека сојот покажува мутации кои „овозможуваат полесно да се закачи за човечките клетки и може да зарази дури и претходно заразени или вакцинирани луѓе“.

„Повеќе од 7 милиони случаи на коронавирус се регистрирани во Европа во првата недела од новата година, изјави Клуге. Стапките на смртност остануваат стабилни и остануваат највисоки во земјите со висок морбидитет од Ковид во комбинација со пониски стапки на вакцинација“ – рече Клуге.