Инфлацијата во еврозоната паѓа повеќе од очекуваното

Инфлацијата во еврозоната се намали повеќе од очекуваното во мај, при што брзите бројки покажуваат дека годишната вкупна стапка на инфлација во блокот падна на 6,1% во мај од 7% во април. Ова е најниското ниво од февруари 2022 година. Економистите анкетирани од Ројтерс очекуваа отчитување во мај од 6,3%.

Базичната инфлација, без енергија и храна, исто така падна повеќе од очекуваното, на 5,3% од 5,6%.

Годишната инфлација во Германија и Франција се намали повеќе од предвиденото во мај, според податоците објавени во средата, бидејќи цените се намалија во однос на претходниот месец. Растот на цените во најголемите економии во еврозоната сега е на најниско ниво во последните 12 месеци.

Националните печатени податоци, исто така, покажаа намалување на инфлацијата во Шпанија и Италија. Пазарите беа малку поместени веднаш по објавувањето на еврозоната, при што европските акции се тргуваа повисоко, а еврото повисоко во однос на американскиот долар и британската фунта.

Во говорот во Хановер, претседателката на Европската централна банка Кристин Лагард рече дека инфлацијата е сè уште „премногу висока“ и „ќе остане така предолго“.

ЕЦБ се состанува на 15 јуни за да ја донесе својата најнова одлука за монетарната политика, откако постепено ја зголеми референтната стапка од -0,5% пред една година на 3,25% во мај – нејзиното највисоко ниво од ноември 2008 година.

ЕЦБ не даде насоки по состанокот во мај, но нагласи дека основните ценовни притисоци и понатаму се силни. „Треба да го продолжиме нашиот планинарски циклус додека не бидеме доволно уверени дека инфлацијата е на пат да се врати на нашата цел навремено“, рече Лагард во четвртокот. „Во исто време, треба внимателно да ја процениме силата на преносот на монетарната политика на условите за финансирање, економијата и инфлацијата“, додаде таа.

Според Ројтерс, на пазарите на пари ЕЦБ има уште две зголемувања за 25 базични поени, едно во јуни и друго во јули или септември.