Изборен молк во Црна Гора пред утрешните парламентарни избори

На полноќ почна изборниот молк пред парламентарните избори во Црна Гора кои ќе се одржат в недела. На парламентарните избори ќе учествуваат 15 листи.

Како што беше одлучено со ждрепка, листата „Јасно е!“ ќе биде прва на гласачкото ливче. – Бошњачка партија – м-р Ервин Ибрахимовиќ, втората „ХГИ – На десната страна на светот!“, а третата „Правда за сите! – д-р Владимир Лепосавиќ“, пренесува РТЦГ.

На четврто место ќе биде листата на коалицијата на Социјалистичката народна партија и Демос „За тебе“, а на листата на коалицијата составена од Права Црна Гора, Христијанско-демократското движење, Слободна Црна Гора, Демократската српска партија и Движењето за Пљевља ќе биде на петтото место, под името „Народна коалиција – обединета и точка“.

На шесто место е листата на Албанската алијанса, коалиција составена од Форца, Демократската алијанса, Демократската алијанса на Црна Гора и граѓанската група Движење за тага, а потоа следи листата „Револуција за безбедна Црна Гора – Срѓан Периќ“, и потоа списокот „Движење за промени – Прва Црна“ Гора – Небојша Медојевиќ – Реформи за спас на државата“.

Списокот на „Да. Можеме да го направиме тоа за граѓанска Црна Гора!“ е на деветтото место, а на десеттото е листата на коалицијата составена од Демократската партија на социјалистите, социјалдемократите, Демократскиот сојуз на Албанците и Либералната партија – „Заедно! За иднината што ти припаѓа – Данијел Живковиќ“.

Листата „Европа сега – Милојко Спајиќ“ е на 11. место на гласачкото ливче, потоа „СДП – За нашата куќа“, а потоа листата на коалицијата на Граѓанското движење УРА и на демократите „Алекса и Дритан – Ит се брои храбро!”.

На 14. место е листата на коалицијата на Нова српска демократија, Демократската народна партија и Работничката партија „За иднината на Црна Гора“, а на 15. листата на Албанскиот форум, која ја сочинуваат албанскиот Алтернатива, Демократската алијанса на Албанците и Националната унија на Албанците, под името „Албански форум – Ник Ѓелошај „БЕСА за европски развој“.

Право на глас на парламентарните избори имаат 542.468 граѓани.

Парламентарните избори на 11 јуни ќе бидат дванаесетти од воведувањето на повеќепартискиот систем во Црна Гора, а шести по прогласувањето независност од Државниот сојуз на Србија и Црна Гора.