Заев: Ја најдовме пукнатината на режимот, најдовме докази за нелегално снимање на повеќе од 20.000 луѓе

„Главни говорници на Шарената револуција беа активисти, граѓански организации и различни луѓе важни од нашето општество. За сето ова време не беше лесно затоа што режимот ја користеше режимската полиција, тие уапсија многу луѓе, затворија, им се закануваат на децата на семејствата и беше навистина страшно, но имајќи ги предвид сите дискусии овде имаме една многу голема среќата ја најдовме пукнатината на режимот и ја искористивме за борба против режимот, продолжувајќи со алатки за ненасилство, со многу трпение, со блокади на сите улици на главниот град на Северна Македонија, Скопје, но и низ целата земја, а пукнатината беше ние заедно со неколку многу храбри луѓе најдовме нелегални материјали за снимање околу 20.000 луѓе во државата“ рече поранешниот премиер Зоран Заев во своето обраќање на настанот во организација на невладината организација „Канвас“.

Тој додаде по отривањето на нелегалните материјали во јавноста се објавуваа политички бомби, секој трет или секој четврти ден.

„Успеавме да ја ставиме владата на преговори тогаш и тие ги прифатија сите наши услови што значат, нов јавен обвинител, нов менаџмент на јавниот радиодифузен сервис, нашата национална телевизија, техничкиот министер за внатрешни работи кога ќе се случат избори сто дена пред тоа, технички министер. доаѓаат од опозицијата и од организациите заедно, исто така министер за социјална заштита и 3 заменици министри за земјоделство, администрација и финансии. Да имаме шанса да контролираме и да имаме шанса да се бориме против режимот на демократски начин преку избори и ние да успееме. Во 2016 година имаше избори, ние победуваме на овие избори и секако дека имаме мнозинство за промена на власта“ – заклучи Заев.