Заев, Вучиќ и Рама денес и утре во Тирана – ќе се потпишуваат 6 договори

Македонскиот премиер Зоран Заев денеска и утре ќе е во Тирана заедно со претседателот на Србија, Александар Вучиќ и со премиерот на Албанија, Еди Рама.

Во рамки на регионалната иницијатива „Отворен Балкан“, ќе бидат потпишани 6 договори за соработка, меѓу кои и Договорот за услови за слободен пристап на пазарот на трудот.

Заев на заедничка вечера во Тирана ќе има неформална средба со Рама и со Вучиќ, а утре се планирани неколку средби.

Тројцата лидери утре во Палатата на бригадите во Тирана ќе одржат средба со членовите на делегациите и со претставници на Атлантскиот совет, на која ќе се разговара за Стратешкиот план за Отворен Балкан 2022 година.

Ќе се потпишуваат трилатерални и билатерални договори:

– Договор за услови за слободен пристап на пазарот на труд во Западен Балкан

– Договор за поврзување на шемите за електронска идентификација на граѓаните од Западен Балкан

– Договор за соработка во областа на ветеринарството, фитосанитарната и безбедноста на храната и животните на Западен Балкан

– Договор меѓу Владата на Северна Македонија и Советот на министри на Албанија за взаемно признавање на одобрените овластени деловни субјекти за сигурност и безбедност (ОEOС)

– Договор меѓу Владата на Србија и Советот на министри на Албанија за заемно признавање на одобрените овласти деловни субјекти (ОЕОС).

– Договор за соработка меѓу акредитационите тела на Западен Балкан.