Ердоган: Постои опасност од државен удар во Албанија

Турскиот претседател, Реџеп Таjип Ердоган утре ќе ја посети Албанија, но покренува сомнеж за можност од државен удар од страна на организацијата на Фетула Ѓулен, која „сè уште е активна во Тирана“, пренесуваат тамошните медиуми. Ердоган со загриженост зборува за активноста на т.н. ФЕТО во Албанија, организација која е прогласена за терористичка организација во Турција.

„Терористичката организација на Фетула Ѓулен сè уште постои во Албанија. Преговараме со Албанија да ја намалат активноста на ФЕТО и да ги предадат нејзините членови на Турција. Таа е предавничка организација која се обиде да изврши државен удар во турската држава, има интеракција во Албанија, слична ситуација може да се случи и во Албанија“ вели Ердоган.

На средбата со Еди Рама во Анкара на 6 јануари 2021 година двајцата државници се согласиле дека „терористичката организација Фето претставува закана за двете земји“ и се заложиле дека нема да „дозволат ФЕТО да ги труе односите меѓу Турција и Албанија“.