„Епл“ го исфрли рускиот социјален медиумски гигант Вконтакте од „Еп стор“

„Епл“ го отстрани ВКонтакте, врвната руска платформа за социјални медиуми, од својата продавница за апликации, според развивачот на апликацијата.

Одлуката на „Епл“ влијае и на другите апликации за iOS произведени од родителот на ВКонтакте, технолошкиот гигант VK, според блогот во вторникот на компанијата.

„Сега некои ВК апликации се блокирани од ‘Епл’, па не се достапни за преземање и ажурирање во ‘Еп стор’“, напиша ВК во блогот. Постоечките инсталации на тие апликации треба да продолжат да функционираат нормално, додаде ВК.

Апликациите ВК обезбедуваат низа услуги, вклучувајќи е-пошта, испорака на храна и дигитални плаќања. Според некои проценки, таа е петта по големина веб-страница по сообраќај во Русија. Социјалната мрежа на компанијата има 97 милиони месечни корисници ширум светот, додека нејзината услуга за е-пошта, Mail.ru, има 46 милиони корисници во Русија.

Во изјавата за The Verge, која прв ги објави отстранувањето, „Епл“ рече дека одлуката има за цел да се усогласи со новововедените санкции на Британија  против Русија. Владата на Обединетото Кралство во понеделникот соопшти дека е насочена кон десетици руски елити како одговор на руските „нелегални лажни референдуми во Украина“, кои тврдеа дека ја поддржуваат интеграцијата на Украина со Русија.

На почетокот на оваа година, како одговор на војната во Украина, „Епл“престана да продава нови производи во Русија, го ограничи „Епл пеј“и ги отстрани државните медиуми РТ и Спутник од своите продавници за апликации надвор од Русија.