Експлозија во рудник во Русија – тројца загинати

Руските новински агенции јавија за експлозија во фабриката за ископ и преработка на руда „Гајски“, во руската област Оренбург. Информациите се дека тројца рудари го загубиле животот, а од канцеларијата на регионалното Обвинителство јавуваат дека преостанатите 88 лица се евакуирани.

Комплексот на рудникот и мелницата за бакар и цинк „Гајски“ е еден од најголемите рудници за бакар во Русија и е во сопственост на холдингот на рударско-металуршката компанија „Урал“.

Тој се наоѓа на крајниот јужен врв на планините Урал, во близина на границата на Русија со Казахстан.