Д-р Калчовска: Резултати од пост ковид рехабилитација од 2 до 4 недели по почетокот

Интервјуто со д-р Калчовска го правеше Марија Димишкова

„Целиот процес на пост ковид рехабилитација е индивидуален, се зависи од сериозноста на клиничката слика. Пациентот го гледаме како единка, на основа на тоа го правиме и протоколот за подобрување на неговата состојба. Во зависност од психичката и физичката состојба на пациентот, првите резултати се гледаат од 2 до 4 недели од почетокот на пост ковид рехабилитацијата. И за оние со полесна ковид слика, процесот на опоравување оди постепено. Не правете ништо плус од она што телото ви кажува“.

Ова меѓудругото го рече д-р Билјана Калчовска – специјалист по физикална медицина и рехабилитација во синоќешното издание на „Трилинг“: