Гебрејесус: Можно е пандемијата да заврши во 2022. година

Тедрос Адханом Гебрејесус – генералниот секретар на Светска здравствена организација во новогодишната порака изрази надеж дека е можно да заврши пандемијата со Ковид-19 во 2022. година. Тој истакна дека светот има „алатки за завршување на пандемијата“ и покрај тоа што бројките на новозаразени лица во светот уриваат рекорди.

Гебрејесус предупреди и дека пандемијата подолго ќе трае, ако продолжи нееднаквоста.

„Две години по почетокот на пандемијата, алатките на располагање за борба против Ковид-19 сè уште се нерамномерно распределени низ светот. Во Африка, три од четири здравствени работници не се вакцинирани, додека луѓето во Европа и САД примаат трета доза. Таквиот јаз ги зголеми условите за појава на нови соеви, заклучувајќи нè во циклус на континуирани загуби, тешкотии и ограничувања“ – напиша Гебрејесус.

Тој смета дека „ако заврши нееднаквоста, тогаш ќе заврши пандемијата и глобалниот ноќен кошмар што го проживеавме. И тоа е можно“.