„Внесувањето ваква Македонија во ЕУ ќе има последици во Бугарија“

„Тие што сега дојдоа на власт не ја разбираат и ја презираат целата тема поврзана со историските аспекти на бугарско-македонските односи, доколку ги има“. Ова е ставот на социологот и поранешен пратеник на БСП, проф. Иво Христов.

„Тие не сфаќаат дека внесувањето на Северна Македонија во ЕУ во оваа форма, со нејзиниот статус, ќе има огромни внатрешни бугарски последици“ – вели Христов во изјава за БНТ.

„Имаме проблем да идентификуваме земја, што сака да се приклучи на ЕУ на сметка на бугарското минато, а можеби и на иднината“ смета социологот.