Велика Сабота – денот меѓу смртта и воскресението

Денеска е Велика Сабота – последниот ден од Страсната седмица, што му претходи на Велигден. Ова е и последниот ден кога се бојадисуваат јајцата и се подготвуваат ритуалните велигденски лебови.

Велика Сабота го означува погребот на Господ Исус Христос од Јосиф и Никодим, како и слегувањето на Спасителот во царството на темнината, пеколот.

Велика Сабота е поврзана и со оплакувањето на Исус Христос од неговата мајка Пресвета Богородица и од жените кои носат масло за помазание.

Црквата ја прославува Велика Сабота како „најблагословен седми ден“ затоа што тоа е денот кога Словото Божјо лежи во гробот како мртов, но истовремено го спасува светот и ги отвора гробовите.

Во Велика Сабота, богослужбата започнува рано наутро и продолжува непрекинато до крајот на денот, така што последните саботни пеења се спојуваат со велигденските и завршуваат со звуците на свеченото „Христос воскресе!“.