Бучковски: Дадов се од себе да не замре дијалогот, да не дојде до ескалација во односите на двете држави

„Ми беше чест што изминативе 13 месеци бев специјален претставник на Владата за односите со Бугарија. Бев именуван, две недели по блокадата на Бугарија во исклучително сложени околности. Беше нарушена меѓусебната доверба и преовладуваше говорот на омраза“. Ова во изјава за МИА го кажа досегашниот специјален претставник на Владата на Република Северна Македонија за Република Бугарија – Владо Бучковски.

„И во вакви неповолни околности, дадов се од себе да не замре дијалогот и да не дојде до натамошна негативна ескалација во односите на двете држави. Еден мој пријател од Софија, често ми велеше „ти си тука чуварот на огнот, не дозволуваш да се угаси… огнот кој ја подгрева надежта дека Бугарија и Северна Македонија можат и ќе бидат, час поскоро, вистински пријатели и сојузници“ – рече Бучковски.

Тој изрази надеж дека со неговиот ангажман дал и свој придонес кој ќе биде од значење при скорешното продолжување на дијалогот помеѓу двете влади.

„На крајот изразувам голема благодарност до премиерот Заев за укажаната доверба, благодарност до министерот Османи за успешната соработка и до генералниот секретар на Владата, Зекири за беспрекорната логистичка поддршка“ – вели Бучковски кој на денешната седница на Владата беше разрешен од позицијата Специјален претставник на Владата на Република Северна Македонија за Република Бугарија.