Бугарското Обвинителство проверува дали незаконски е користен софтвер за прислушување

Обвинителството во Софија води истрага за можна незаконска употреба на софтверот „Пегаз“ во државните структури заради неодобрено прислушување бугарски државјани.

Од Националното биро за контрола на специјални разузнавачки средства (НБЦРС) побарале информации дали во државните структури се применувал производот на израелската технолошка компанија НВО Груп „Пегаз“ за конкретни граѓани.

Проверката ќе разјасни дали софтверот е продаден и доставен во Бугарија и евентуално каде е имплементиран.