Борел: Западен Балкан има можност да ја врзе својата иднина со ЕУ

Високиот претставник на ЕУ, Жозеп Борел, рече дека пред 20 години, со влезот на десет нови членки во Европската унија, европскиот континент „се обедини во потрагата по слобода за сите луѓе, мир, стабилност и подобрување“.

Борел нагласи и дека Западен Балкан, Турција, Украина, Молдавија и Грузија „имаат историска можност да ја поврзат својата иднина со Европската унија“.

Проширувањето на ЕУ во овие земји ќе биде важна тема во изборната кампања и дискусиите во новиот состав на Европскиот парламент, бидејќи се очекува значително да го зголеми влијанието на екстремно десничарските партии кои силно се противат на имиграцијата, па дури и влезот во членство на земјите од Западен Балкан, особено Украина.

Во оваа насока германскиот портал „Дојче веле“ истакнува дека „доколку влезат во ЕУ, Србија и соседните земји би биле нето приматели на пари од бриселската каса како сиромашни земји. Но, тоа не е ништо во споредба со тоа колку пари би добила населена аграрна Украина. Тоа е она од што се плашат многумина во ЕУ“.

Во прегледите на пристапувањето на Полска, Чешка, Словачка, Словенија, Унгарија, Малта, Кипар, Естонија, Латвија и Литванија во ЕУ на 1 мај 2004 година, европските медиуми и аналитичари едногласно оценуваат дека тоа е успешен економски потфат. и напор за демократско подобрување на тие земји.

Иако постојат мислења дека „старите“ членки на Унијата сè уште гледаат и се однесуваат нееднакво кон дојденците од Централна и Источна Европа, како што посочува виенскиот весник „Стандард“, нагласувајќи дека; „Предрасудите сè уште постојат под површината, како и фундаментално оправданите критики за нелибералните случувања во Будимпешта и Варшава“.

„Но, тоа“, забележува виенскиот весник, „се изразува со многу помала сила кога станува збор за слични случувања во Рим, Хаг или Копенхаген“.

Во исто време, поранешниот унгарски министер за Европа Јанош Бока објаснува дека ставот на Будимпешта е дека „Европа може да биде обединета само во различноста“, додавајќи дека членството во ЕУ не ги обврзува земјите „на хомогеност, туку на соработка“.

Во својот краток осврт на 20-годишнината од проширувањето на Унијата, Борел посебно укажа на новите геополитички причини, руската агресија врз Украина, поради која Европската унија одлучи да ги отвори вратите за нови членки.

Висок функционер на ЕУ повтори дека „идните членки на Унијата мора да ги зајакнат демократските институции, човековите права и основните слободи“ за таа цел, и истакна дека „ЕУ работи и на сопствените реформи“ за да може да примаат нови членови.