Бектеши: Ќе се намалат цените на основните прехранбени производи

Очекуваме ограничувањето на трговските маржи во трговијата на големо и мало со основните прехранбени производи што ќе почне да важи од 1 март годинава да предизвика намалување на нивните цени откако ќе престане да важи одлуката за замрзнување на цените што важи од 1 декември минатата година“. Ова е пораката на министерот за економија Крешник Бектеши.

„Во случај да нема секако ќе се засилат контролите од страна на Државниот пазарен инспекторат (ДПИ), а и граѓаните ќе треба да пријават ако мислат дека цените се зголемени или, пак, не се намалени. Согласно методологијата и новата одлука проверките ќе се направат со минусирање на дополнителните давачки кои ги бараат трговците на мало и со минусирање на постоечките профити кои просечно се 20 отсто, освен дополнителните кои се некаде 30 отсто“ – рече Бектеши на денешната прес-конференција во Владата.

Нашата намера, посочи, е да нема покачување и очекуваме да се намали крајната цена која ја плаќаат граѓаните во одредени ланци на супермаркети за основните производи.

„Во случај ако не се намали тогаш секако дека ќе се засилат контролите од страна на ДПИ и овие маржи моментални кои ги имаат трговците на мало нема да важат. Затоа подготвуваме и законско решение во делот на нефер практики во трговијата кои моментално сме ги утврдиле согласно анализите. Во делот на маржите за основните прехранбени производи мислам дека нефер практики се одредени чинители на ланецот на трговија во државата да добијат маржи над 30 па до 50 отсто, посебно нефер е во време на пандемија и во време на вакви кризни состојби“ вели Бектеши.

Владата на предлог на Министерството за економија на денешната седница донесе Одлука за одредување највисоки трговски маржи на продажните цени на основните прехранбени производи во трговијата на големо и мало што ќе важат од 1 март до 31 мај годинава.

Со одлуката се определува највисоката трговска маржа да изнесува до 5 отсто на продажната цена пресметана во трговијата на големо, односно до 10 отсто на продажната цена во трговија на мало кај лебот, шеќерот, солта, брашното – тип 400, суровото сончогледово масло и сончогледово масло за јадење, трајното млеко со масленост од 2,8, 3,2 и 3,5 отсто, свежото месо и сувомеснати производи, сирењето и урдата, оризот, јајцата, тестенините, пченицата и овошјето и зеленчукот.