Бектеши: Основните прехранбени производи да бидат со замрзнати цени до крај на февруари!

„Министерството за економија достави одлука до Владата со која се предлага мерката за замрзнување на цените на основните прехранбени производи да се продолжи до крајот на февруари 2022 година“. Ова на својот Фејсбук профил го напиша министерот за економија, Крешник Бектеши.

Македонската Влада на 4. декември минатата година донесе одлука со која ги замрзна цените на лебот, шеќерот, брашното – тип 400, сончогледово масло за јадење, трајното млеко со масленост од 2,8, 3,2 и 3,5 проценти, свежото месо и сувомесни производи, сирењето и урдата, со цената што ја имаа на 1 декември која ќе важи до 31. јануари 2022 година.

Дополнително беше донесена и одлука да биде замрзната и цената и на оризот, тестенините и јајцата. Замрзнувањето на цените важеше во трговијата на мало и на големо.

Од Владата тогаш најавија дека одлуката за определување највисоки цени на основни прехранбени производи, може да биде продолжена и по 31. јануари 2022 година ако тоа и натаму го бара состојбата на пазарот.