Бајден: Работите ќе одат на подобро, најдобрите денови на оваа земја се уште се пред нас!

Претседателот на САД – Џо Бајден одржа прес-конференција во Белата куќа по повод првата година од неговото претседателствување. Тој изјави дека тоа е година на предизвици, но и на огромен напредок. Особено ја наведе кампањата за масовна вакцинација против Ковид-19 и притоа истакна дека 75 отсто од возрасните Американци сега се целосно имунизирани.

„По речиси две години физички, емоционални и психолошки последици од оваа пандемија, за многумина од нас беше премногу. Некои луѓе можеби ова го нарекуваат ‘нова нормалност’, но јас ја нарекувам работа што сè уште не е завршена. Работите ќе одат на подобро. Најдобрите денови на оваа земја се уште се пред нас, а не зад нас“ – рече Бајден.

Тој нагласи дека САД ќе истраат во напорите да се вакцинираат против коронавирусот, бидејќи се покажало дека оваа практика функционира. Бајден додаде дека САД нема да се вратат на локдаун и затворање на училиштата и дека новата, омикронска напнатост, не е причина за паника.

Зборуваше и за односот со Русија и прашањето за Украина, нагласувајќи дека Москва ќе сноси одговорност доколку ја нападне Украина.

„Ако Русија оди во Украина, тоа ќе има катастрофални последици. Претпоставувам дека Путин ќе тргне кон Украина“ – рече американскиот претседател.

Претседателот на САД вети дека ќе објави големи делови од неговата огромна социјална реформа со поделба на планот од 1.750 милијарди американски долари на неколку инвестициски проекти, особено во животната средина и образованието.

„Ако економската статистика е импресивна, инфлацијата е исто така спектакуларна и тоа е она што ги загрижува Американците денес. Борбата со оваа инфлација, на нејзиното највисоко ниво во речиси 40 години, ќе бара долгорочен напор. А, дотогаш, тоа ќе биде болно за многу луѓе“ – рече тој.