Бајден: Владимир Путин и пандемијата на Ковид 19 – причини за рекордна инфлација во САД

Претседателот на САД – Џо Бајден синоќа рече дека рускиот претседател Владимир Путин и пандемијата на Ковид 19 се причините за рекордната инфлација во САД. Тој додаде дека зголемувањето на цената нема никаква врска со политиката на неговата администрација.

„Знаеме дека американските семејства се борат со зголемените цени. За да биде јасно зошто цените сега се високи, постојат две причини. Првата е поради начинот на кој функционира глобалната економија. Пандемијата направи бројни прекини во синџирот на снабдување, а синџирот на снабдување е многу важен, бидејќи материјалот доаѓа од целиот свет“ – рече Бајден.

Причина за инфлацијате, според него, е и неговиот руски колега.

„Втората причина, големата причина за инфлацијата е Владимир Путин. Цената на гасот над доларот дојде откако ги стави своите војници на границата со Украина. Таа отиде на долар и пет центи“ – потенцираше Бајден.