Browsing Tag

Трилинг

(Видео) „Трилинг“: Ќе ги тргне ли Владата рацете од судската и обвинителската власт?

Што ќе биде прв индикатор дека власта ќе ги тргне рацете од судската и обвинителската власт? На ова прашање во новото издание на „Трилинг“ одговара Универзитетскиот професор, Гордан Калајџиев. -Политичката власт ќе реши проблемите на…

(Видео) Георгиева: Македонија, Албанија и Косово се последните земји во светот кои препознаваат…

Државните болници се борат со недостиг од лекари. Трендот на заминување на медицински персонал продолжува. Алармантен егзодус на лекари. Податоците откриваат загрижувачки трендови - годишно околу 250 луѓе во бел мантил го напуштаат…

(Видео) Герасимовски: Не ни е целта да го уништиме ноќниот живот во Центар, но сакаме да…

Град Скопје за 3 месеци го зголемил јавниот долг за 2 милиони евра. Гостивар, Делчево и Тетово се најзадолжени градови. Македонската влада одлучи да издвои 250 милиони евра финансиска поддршка за општините за спроведување и реализација на…

(Видео): Калајџиев: Во моментот кога власта ќе реши да ги тргне рацете од судството, сликата ќе се…

Корупцијата во судството и обвинителството во спрега со власта и бизнис заедницата. Класични семејни стебла со криење дела до застарување. Долги предистражни постапки и притвори што се повеќе значат затворски казни без пресуди. Што со…

Најава за „Трилинг“: Ќе ги тргне ли власта рацете од судската и обвинителската власт?

Што ќе биде прв индикатор дека власта ќе ги тргне рацете од судската и обвинителската власт? На ова прашање во новото издание на „Трилинг“ одговара Универзитетскиот професор, Гордан Калајџиев. -Политичката власт ќе реши проблемите на…

(Видео) Трилинг: Дали соседите најмногу атакуваат врз македонското изворно творештво?

За инертноста што се појавува во работата на Судскиот совет, па и на Советот на јавни обвинители, универзитетската професорка Александра Деановска Трендафилова вели „дали би било фер да бараме колективна одговорност наспротив иднивудуална…

(Видео) Лепавцов: ЕУ има лидерска криза, а ние чекаме да видиме во каква унија ќе влеземе и дали ќе…

„Треба да сме свесни дека како членка на НАТО треба да ја држиме армијата во форма, и тоа не треба да биде проблем, туку мотивација. Замената на старото советско оружје со ново западно оружје треба да биде приоритет и на новата Влада“ вели…

(Видео) Деановска Трендафилова: Бришењето на еден од облиците на злоупотреба на службена положба и…

Како да се врати довербата во македонското правосудство? Оваа влада пикира кон комплетно распуштање на Судскиот совет и Советот на јавните обвинители. Но експертската екипа од ЕУ не препорачува распуштање на Судскиот совет. Професорката…

(Видео) Јаневска: Сите атакуваат по македонското народно творештво, најмногу нашите соседи

„Секогаш во моето семејство се пееја македонските народни песни, па затоа решив да се посветам на македонското народно творештво. Досегашните истражувачи не оставиле доволен број материјали, мелодии од нашите македонски песни во Албанија,…

(Видео) Трилинг: Две третини од младите сакаат да се иселат од државата – бела чума ја десеткува…

Македонските градежни компании главни на европските пазари, а чираци во домашните проекти. – Градежниците во моментов се оставени сами на себе да си ги подигнуваат сопствените капацитети согласно потенцијалите кои ги имаат. Гледајќи од…