BMW го шири производството на батерии за електрични возила во Кина

BMW објави дека планира да инвестира 1,4 милијарди американски долари за да го прошири капацитетот за производство на батерии за електрични возила (EV) во Шенјанг во кинеската провинција Лиаонинг. Германскиот производител на автомобили ќе ја спроведе инвестицијата преку заедничкото вложување на BMW Brilliance Automobile (BBA) во сопственост на 75%, бидејќи сака да ја забрза својата транзиција кон возила со нулта емисија.

Не беа објавени детали за капацитетот за производство на батерии на компанијата во Шенјанг, но нејзините капацитети главно собираат ќелии купени од надворешни добавувачи во комплетни батериски пакувања.

Во септември BMW потпиша повеќегодишен договор за набавка на цилиндрични батериски ќелии од најголемиот кинески производител на батерии, Contemporary Amperex Technology Company Limited (CATL), за напојување на новата генерација на електрични возила од 2025 година. Ова уследи по сличен повеќегодишен договор со изворот батерии од кинеската EVE Energy Company Ltd во Европа.

Електричните возила го предводеа закрепнувањето на кинескиот пазар на возила од пандемијата на ковид, со прогноза за продажба да надмине пет милиони единици оваа година – со plug-in хибриди се очекува да сочинуваат дополнителни 1,4 милиони единици. Извршниот директор на BMW Group Region China, Јохен Голер, рече дека инвестицијата „е најновата демонстрација на довербата на BMW на кинескиот пазар и нејзината посветеност за унапредување на соработката меѓу двете земји“.

Кина е најголемиот единствен пазар на BMW на глобално ниво, со вкупна продажба (вклучувајќи увоз) проценета на околу 475.000 возила во првите девет месеци од 2022 година. Претходно оваа година BMW Brilliance го заврши проширувањето на својата фабрика за возила во Дадонг и ја заврши изградбата на новата фабрика за склопување во Лидија, и двете лоцирани во градот Шенјанг.