Не е добра секоја конзервирана храна, некоја треба да се избегнува

Конзервираната храна е дел од речиси секоја кујна. Достапна е, вкусна и во повеќето случаи здрава, но не секоја конзервирана храна е иста и можеби најважно – не е секоја конзервирана храна здрава и добра за нас.

Прашање кое треба да се земе предвид при изборот на конзервирана храна е можното присуство на бисфенол А (БПА), хемикалија која може да има штетни ефекти врз нашето здравје. Покрај тоа, некои хранливи материи, како што се витамините Б и Ц, може да се разредат за време на процесот на конзервирање, што влијае на внесот на хранливи материи.

Затоа треба да внимаваме при купувањето на конзервирани производи и да внимаваме што купуваме. Американскиот портал Tasting Table состави листа на конзервирани производи кои најдобро се оставаат неотворени, а ние издвоивме некои кои се најзастапени кај нас.

Овошни компоти

Повеќето плодови што се користат за компот се лупат и се сечат пред готвење и конзервирање. Ова значи дека некои хранливи материи, како што се влакна и антиоксиданси, ќе бидат изгубени во процесот. Healthline наведува дека јаболкото со кора има 332 отсто повеќе витамин К, 115 отсто повеќе витамин Ц и 19 отсто повеќе калиум од излупеното јаболко. Процесот на конзервирање го намалува и количеството на витамините Б и Ц во овошјето.

Во исто време, присуството на јаглехидрати и шеќер значително се зголемува кога овошјето се чува во сируп. Nutrition Value пишува дека просечна лименка компот од 250 грама содржи само 4,8 милиграми витамин Ц и 40 грама јаглени хидрати. Од друга страна, 150 гр домашна овошна салата има 20 грама јаглени хидрати и дури 39 милиграми витамин Ц. Па споредете која е подобра.

Зеленчук зачуван во саламура

Слично на овошјето, зеленчукот може да изгуби дел од своите хранливи материи за време на процесот на конзервирање, особено витамините Б и Ц. Кога зеленчукот се чува во саламура, може да ги изгуби и фенолните соединенија кои му даваат вкус. Но и тоа не е се. Саламурата има висока содржина на натриум, бидејќи е направена од вода и сол, и иако може да даде малку подобар вкус на конзервиран зеленчук, како пченка, може да го зголеми и внесот на натриум, што воопшто не е добро за нашето здравје. .

Конзервирани сосови за тестенини

Понекогаш, кога брзаме, најлесно ни е да ги помешаме варените тестенини со претходно подготвен конзервиран сос, но и на тој сос ни недостасуваат хранливите материи што би ги добиле, на пример, од домашниот сос од домати – витамините К и Ц, калиум, антиоксиданси… Наместо тоа, конзервираниот сос од домати содржи додадени шеќери и натриум.

Конзервирана туна со високо ниво на жива

Конзервираната туна е генерално здрава и нискокалорична, но излегува дека сите опции за туна не се подеднакво добри за нас. Албакор или белата туна содржи речиси три пати повеќе жива од туната со пруги, која најчесто се наоѓа во лименките.

Конзервиран зелен зеленчук

Штом е свеж, зелениот зеленчук ја губи својата текстура, хранливи материи, боја и што е најважно – својот вкус кога се конзервира. Ова особено важи за зелениот зеленчук како грашок, аспарагус и брокула. Конзервираната верзија на овој зеленчук едвај наликува на свежата верзија на овој зеленчук, па затоа е секогаш подобро да се користи свеж зеленчук отколку конзервиран.