Ѓоковиќ доби австралиска виза

По жалбата на Новак Ѓоковиќ против одлуката на австралиската влада да ја укине влезната виза на тениската ѕвезда, денеска судијата Ентони Кели рече дека Ѓоковиќ се чини дека го добил потребното медицинско ослободување од вакцинацијата против Ковид-19 пред да отпатува во Мелбурн на тенискиот турнир Австралија опен и приложи докази за тоа кога слетал во средата навечер.

„Поентата за која сум малку вознемирен е што можеше овој човек да направи повеќе?“, рече Кели додека адвокатите на Ѓоковиќ ја обжалија одлуката на владата за укинување на визата.

Ѓоковиќ (34) од четвртокот се наоѓа во хотел за притвор за имигранти, заедно со долгогодишни баратели на азил. Нему му беше дозволено да присуствува на виртуелни сослушувања, но не е виден во јавноста откако пристигна во Австралија.

Судијата денеска го продолжи рокот за Ѓоковиќ да ја напушти земјата до 20 часот бидејќи судските рочишта се одржаа подоцна од предвиденото. Неговите адвокати тврдат дека неодамнешната инфекција со Ковид-19 го оквалификувала Ѓоковиќ за медицинско ослободување (исклучок) од условот за двојна вакцинација на неавстралиските граѓани кои влегуваат во земјата.

Сепак, австралиската влада вели дека лицата кои не се државјани на земјата немаат право на гарантиран влез во Австралија и го доведоа во прашање неговото барано изземање и нагласија дека дури и ако Ѓоковиќ ја добие тужбата, властите го задржуваат правото повторно да го приведат и да го оддалечат од државата.

Размената меѓу Кели и адвокатот на Ѓоковиќ, Николас Вуд, откри дека официјални лица го принудиле играчот да го исклучи телефонот од полноќ до околу 7:42 часот по локално време, кога била донесена одлука да му се откаже визата.

Официјалните лица, исто така, го отфрлија договорот да му даде рок на Ѓоковиќ до 8:30 часот да разговара со организаторот на турнирот Тенис Австралија и адвокатите, рече судијата. Наместо тоа, Ѓоковиќ беше разбуден од официјални лица околу 6 часот по кратка пауза и притиснат да одговори „затоа што е подобро тој веднаш да донесе одлука“, рече неговиот адвокат.

Вуд рече дека Ѓоковиќ обезбедил докази за да го поддржи неговото барање за изземање.

Ова ослободување се заснова на критериуми дефинирани од Австралиската советодавна група за техничка имунизација (ATAGI), независно тело одговорно за обезбедување насоки за австралиската влада. Вуд рече дека граничните службеници не ги проверувале упатствата на АТАГИ, иако формуларот за декларација за патување на посетителите преку интернет укажува на АТАГИ како извор на дефинициите за изземање.