Шпанскиот парламент утре ќе расправа за иницијативата за признавање на независноста на Косово

Пратеничката група на каталонската сепаратистичка партија во шпанскиот парламент „Junts“ (Junts – ʽTogetherʽ, кратенка од „Together for Catalonia“ – уред.) претстави иницијатива преку која и предлага на шпанската влада да го признае Косово „како независно држава“, јавуваат Косовската радио-телевизија и шпанскиот весник Диарио.

Иницијативата, за која утре ќе се расправа и ќе се гласа во шпанскиот парламент, го претставува аргументот дека Косово е „правна и демократска држава со 1,7 милиони жители“ која е призната од повеќе од 100 земји во светот, вклучително и 22 земји-членки на ЕУ.

Според податоците на шпанската приватна новинска агенција Europa Press (Europa Press), цитирани од Косовската радио-телевизија, преку оваа иницијатива „Џунтс“ потсетува на одлуката на Меѓународниот суд на правдата во Хаг од 2010 година дека независноста на Косово не е во спротивност со меѓународното право.

Одбивањето на Шпанија да го признае Косово, според Јунтс, го отежнува пристапот на Западен Балкан и го дестабилизира регионот во време на тензии поради војната во Украина.

Јунтс нагласува дека е неприфатливо Шпанија да има иста стратегија во однос на непризнавањето на Косово како Русија, Кина и Белорусија. Од партијата посочуваат дека Шпанија веќе има индиректни односи со Косово и ги признала нејзините пасоши од почетокот на јануари, кога стапи на сила визната либерализација за Косово.

Предлогот на Јунтс бара од шпанскиот парламент да ја охрабри шпанската влада веднаш да го признае Косово како независна држава.

Косово прогласи независност од Србија во 2008 година, која Белград одбива да ја признае. Косово е признаено како независна држава од околу 110 земји, но не и од Србија, Русија, Кина, Украина и пет земји-членки на ЕУ – Кипар, Грција, Романија, Словачка и Шпанија.

Белград и Приштина се во разговори со посредство на ЕУ за нормализирање на односите, но процесот, обележан со меѓусебни обвинувања, е проследен со тековни тензии.

Богатиот североисточен регион Каталонија, со население од 8 милиони и еден од економските и индустриските мотори на Шпанија, се обиде да се отцепи во 2017 година.