Шахпаска: Со Законот за недела неработен ден ги унапредуваме правата на работниците

Јагода Шахпаска – министерката за труд и социјална политика денеска во интервју за „Утрински брифинг“ рече дека со новото законско решение кое предвидува недела да биде ден за неделен одмор се унапредуваат работничките права.

„Се радувам што Собранието, после една година транспарентна дебата со сите засегнати учесници во нашето општество, синдикатите, претставниците на работодавачите, стопанските комори и други партнери на социјалниот дијалог, го донесе Законот за работните односи, кој предвидува недела да биде ден за неделен одмор. Овој Закон предвидува 92 проценти од работниците во недела да не работат. Ќе работат само оние дејности кои се неопходни за нормално функционирање на државата, како што се вработените во електро-дистрибутивниот сектор, здравствениот сектор, комуналните дејности. Работниците кои ќе работат во недела ќе добиваат додаток на плата од 50 до 100 проценти повеќе за секој изминат час. Работниците се нашиот најголем човечки капитал, унапредувањето на нивните права е приоритет за Владата и Министерството за труд и социјална политика“ – рече Шахпаска.