Цената на нафтата стигна до 110 долари за барел, гасот е 1.500 долари

Првпат по 2014 година цената на нафтата на лондонската берза надмина 110,3 долари за барел, покажуваат податоците на берзата.

И цената на гасот продолжи да расте, фјучерсите во Европа достигнаа речиси 1.500 долари за илјада кубни метри, покажуваат податоците на берзата во Лондон.

Економскиот експерт Оксана Лукичева смета дека цените на европскиот пазар на гас ќе останат високи и во наредните месеци. Според неа, на европскиот пазар на гас е забележлив краткорочен скок на цените.