ФЕД ГИ ЗГОЛЕМИ КАМАТИТЕ, ова е највисоко ниво во последниве 15 години

Каматните стапки во САД го достигнаа највисокото ниво во последните 14 години во битката со инфлацијата.

Американската централна банка ги поттикна каматните стапки на највисоко ниво во последниве речиси 15 години, додека се бори да го заузда растот на цените во најголемата светска економија.

Федералните резерви објавија дека ја зголемуваат својата основна стапка за уште 0,75 процентни поени, зголемувајќи го целниот опсег на 3 отсто до 3,25. Трошоците за позајмување се очекува да се искачат повеќе – и да останат високи, соопшти банката.

Овој потег доаѓа и покрај зголемената загриженост дека трошоците за контролирање на инфлацијата би можеле да бидат суров економски пад.

Претседателот на Федералните резерви Џером Пауел рече дека зголемувањето на стапката е неопходно за да се забави побарувачката, да се олеснат притисоците што ги зголемуваат цените и да се избегне долгорочна штета на економијата. Банките во речиси секоја земја – со големи исклучоци на Јапонија и Кина – преземаат слични чекори додека се борат со сопствените проблеми со инфлацијата.

Банката на Англија се очекува да го објави седмиот последователен пораст на стапката на состанокот во четврток, додека Индонезија и Филипините се меѓу другите земји кои исто така се подготвени за зголемување. Аналитичарите почнуваат да се грижат дека глобалното зголемување на каматните стапки, кое се шири во јавноста во форма на поскапи хипотеки, заеми и долгови од кредитни картички, може да доведе до поголемо економско забавување отколку што очекуваат креаторите на политиката.