Фатена е шестчлена група дилери, четворица Хрвати, Македонец и Србин!

Истарската полиција разоткри шестчлено злосторничко здружение чии членови, меѓу кои Македонец и Србин, се обвинети дека од септември минатата година шверцувале хероин во Хрватска, а потоа го продавале на наркопазарот во окрузите Истар, Загреб и Сплитско-Далмација.

Осомничените набавиле хероин на територијата на една од земјите од Југоисточна Европа и го прошверцувале на територијата на три хрватски жупанија каде, според полициските сомнежи, на продажба ставиле најмалку 4,2 килограми хероин, а одземени се 3,9 килограми нивно апсење.

За неовластено производство и тргување со дрога како дел од злосторничко здружување, полицијата осомничи 43-годишен државјанин на Северна Македонија, 59-годишен државјанин на Србија и четворица хрватски државјани на возраст од 66, 49, 47 и 42 години. Според неофицијални податоци, се уште се трага по 42-годишниот хрватски државјанин.

Постапувале заеднички, секој во својата улога на набавка, продажба, складирање, посредување при купување и продавање, нудење на продажба или пренесување на дрога заради продажба и самата продажба“, велат од полицијата.

Истарската полиција спроведе повеќемесечна кривична истрага против шест лица во соработка со колегите од полицијата на Загреб и Сплит-Далмација и Националната полициска канцеларија за сузбивање на корупција и организиран криминал, во координација со УСКОК.

Тројца осомничени се уапсени во областа на Загреб и по еден во областа Истар и Сплитско-Далмација, а при претресот на нивните домови и возила, заедно со 3,9 килограми хероин, пронајдени се и пари за кои постои сомневање дека потекнуваат од трговија со дрога.

Од продажба на 4,2 килограми хероин заработиле најмалку 80.000 евра кои ги поделиле меѓу себе, извести УСКОК, кој врз основа на кривичната пријава на истарската полиција донел решение за спроведување истражна постапка против осомничениот и побарал предистражна постапка. притвор за нив.