Турски ,,Јилдирим” го купи поранешно „Фени“ од Кавадарци, работниците сукцесивно треба да се враќаат на работа

Турски „Јилдирим“ го купи комбинатот за фероникел, поранешно „Фени” од Кавадарци, а работниците сукцесивно треба да се враќаат на работа, изјави попладнево за МИА, Игор Ѓерасов, претседател на републичкиот Синдикат за индустрија, енергетика и рударство. Тој додаде дека Синдикатот и новото раководство разговарале пред неколку дена и начелно било договорено, оние стотина работници кои беа ангажирани за одржување на печката во топла состојба во изминатиот период, додека топилницата беше во стечај, да се вработат на неопределено време. По нив, сукцесивно, по потреба, да се враќаат на работа и други поранешни вработени во комбинатот.

– На средбата ни беше кажано дека за околу три месеци, комбинатот треба да се рестартира со работа и да започне со производство, како синдикат се надеваме дека работниците ќе се вратат на работа, имајќи во предвид дека станува збор за компанија, значајна за кавадаречката и македонската економија, подвлече Ѓерсов.

Некогашниот гигант од Кавадарци, кој до пред некое време вработуваше околу 800 работници, во изминатиот период се соочуваше со проблеми, вработените протестираа, а компанијата која беше со странски газди, замина во стечај. Вработените редовно потсетуваат дека илјадници фамилии егзистираат од топилницата, имајќи ги во предвид и транспортните компании ангажирани за комбинатот.