Твитер трајно ќе ги забрани корисниците кои се претставуваат како други

Пред да го купи Твитер, Илон Маск истакна дека не е љубител на доживотни суспензии, ветувајќи дека ќе ги врати затворените сметки како што е на Доналд Трамп.

Меѓутоа, сега Маск твитна дека Твитер трајно ќе ги суспендира оние кои имитираат други, освен ако нивната содржина е јасно означена како пародија.

Овој потег доаѓа откако неколку проверени корисници ги сменија своите сметки за да го имитираат самиот Маск. Твитер очигледно ја забрани познатата комичарка Кети Грифин затоа што се имитираше Маск (барем привремено), откако таа го користеше името и сликата на Маск како дел од нејзиниот верификуван профил на Твитер.

Сепак, дури и пред преземањето на Маск, Твитер јасно имаше клаузула во своите правила според која корисниците „не смеат да имитираат поединци, групи или организации со цел да ги заведат, збунат или измамат другите, ниту да користат лажни идентитети на начин што ги нарушува корисничкото искуство на Твитер“.

Сметките што се занимаваат со пародија имаат обврска да го наведат тоа во телото на нивната сметка и во описот. Казните може да вклучуваат, умереност на профилот, привремена суспензија или трајна суспензија.